Hrabar otpor i poraz u Švicarskoj

Naši ragbijaši ostaju u Trophy diviziji europskog Kupa nacija i iduće sezone

Hrvatski su ragbijaši porazom od vodeće Švicarske 35-10 (14-10) završili sezonu u Trophy diviziji Kupa nacija te će se i iduće sezone natjecati u tom, drugom rangu europskog ragbija.

U prohladnom Yverdonu na tribinama se, među nekoliko stotina gledatelja, našlo i hrvatskih navijača, koji su ponosno istaknuli našu zastavu. I uživali u tvrdoj partiji i hrabrom otporu hrvatskih reprezentativaca! Napali su naši, pritisnuli velike favorite Švicarce, u petoj minuti kaznenim udarcem Nikole Pavlovića poveli 3-0. Domaćini su tek u 27. minuti probili hrvatsku obranu i polaganjem iz gužve preokrenuli na 7-3, ali u 31. je Domagoj Plazibat lukavim kickom nogom prebacio domaću liniju, uhvatio loptu i zabio za vodstvo 8-7, koje je Pavlović pretvaranjem povisio na 10-7.

No, deficitarnost hrvatskog skupa došla je do izražaja i u 33. minuti, kad je Bull u gužvi prenio loptu preko linije za 12-10, što je Perrod pretvorio te se s 14-10 otišlo na odmor. Hrvatska je, naime, u odnosu na prošlotjednu pobjedu nad Litvom, ostala bez trojice igrača prve linije skupa: Mau'ua, Čorića i Altamirana.

- Ja nikad nisam zadovoljan porazom, izgubili smo previše skupova, a iz auta smo uzeli manje od deset posto lopti. Ja bih bio nezadovoljan i s 50 posto! Zbog toga smo vrlo malo imali loptu, a svejedno smo držali utakmicu otvorenom i neizvjesnom. Što bi tek bilo da smo imali više loptu u posjedu - rekao je izbornik Anthony Poša.

Odmah na počeku drugog poluvremena novi problemi za naše ragbijaše. U 43. minuti Francisco Rizzi dobio je žuti karton, u 45. je zbog ozljede morao izaći vrlo dobri Tomislav Stipić, a u 50. minuti, dok je još imala igrača više, Švicarska je zgoditkom Fluckingera i pretvaranjem Perroda povisila na 21-10.

U 58. je i drugi naš igrač morao van zbog ozljede. Hrabrog Marka Livaića iznijeli su na nosilima, prilikom čega je izbornik Anthony Poša dotrčao do njega i držao ga za ruku.

- Nikad ni pod kojim uvjetima trener ne smije ulaziti u teren, ali ja sam prišao delegatu i zamolio ga da uđem, pod svaku cijenu, jer želim biti uz svoje igrače. I da mi nije dopustio, ja bih ušao - otkrio je.

U toj hrabroj partiji dvojica su naših igrača morala iz igre zbog udarca u glavu, dvojica su istegnula mišić, no najgore je prošao Livaić, sumnja se na prijelom noge. Još su dva polaganja postigli Švicarci u završnici: u 73. minuti Meyer, nakon što je presjekao jedno dodavanje naših, a u 80. Fluckinger. Oba je Perrod pretvorio.

- Kad se malo slegnu dojmovi nakon poraza bit ćemo ponosni jer opet smo promovirali neke mlade igrače i ostajemo u Trophy diviziji - zaključio je Poša.

Za Hrvatsku su igrali: Stipić, Brčić, Biškić, Buljac, Brčić-Šušak, Perić, Svaguša, Rowe, Vranešević, Jurišić, Buljanović, Grčić, Plazibat 5, F. Rizzi, Pavlović 5, a s klupe su ušli Burazorović, T. Fišić, Livaić, Vlašić, D. Fišić, Vlajčević i D. Rizzi.

Ostali današnji rezultati: Litva - Švedska 8-27, Ukrajina - Češka 18-48.

Poredak: Švicarska 17 (4 utakmice), Češka 14 (5), Švedska 13 (4), Hrvatska 11 (5), Litva 4 (5), Ukrajina 0 (3).