Hrvatska pobjedom uz bonus bod skočila na drugo mjesto!

Trijumfom nad Litvom u Zagrebu, hrvatski su ragbijaši osigurali ostanak u Trophy diviziji europskog Kupa nacija

​Nakon 80 minuta velike bitke, gotovo tisuću navijača na stadionu Hrvatskog dragovoljca u Zagrebu ustalo je i ovacijama ispratilo hrvatske reprezentativce. Pogotovo svoje, domaće junake Niku Vraneševića i Mateja Buljanovića, koji su svaki postigli po dva zgoditka za pobjedu nad Litvom 37-22 (13-12).

- Imali smo velik pritisak jer nismo htjeli otići na utakmicu u Švicarsku s prijetnjom da možemo ispasti. U prvom smo poluvremenu radili dosta pogrešaka i Litavci su zbog toga zabijali, ali u pauzi sam rekao igračima da to znači kako kontroliramo utakmicu, ako je sve što je Litva napravila bilo zbog naaših pogrešaka. A u drugom smo dijelu dominirali - rekao je izbornik Anthony Poša.

Tim trijumfom Hrvatska je osigurala ostanak u Trophy diviziji europskog Kupa nacija. Litavci su nakon 17 minuta vodili 12-5, ali već do poluvremena naši su preokrenuli, a u drugih 40 minuta posve su dominirali i vodili i 37-15.

Domaći, zagrebački mladići Niko Vranešević iz RK Zagreb i Matej Buljanović iz Mladosti postigli su po dva polaganja, Daniel Mau'u i Marko Svaguša po jedno, a Nikola Pavlović pogodio je jedan kazneni udarac i dva pretvaranja.

- Ovo je sjajna grupa mladića i odličan miks mladosti i iskustva. Vraneševiću je 20 godina, Buljanoviću i Svaguši po 23, mladi se probijaju i to je moj posao, da hrvatski ragbi napreduje - dodao je Poša.

Niko Vranešević student je druge godine Medicinskog fakulteta, a i njegov je otac Tihomir igrao ragbi za Zagreb i za reprezentaciju.

- Ovo je momčadska pobjeda jer igrač na mojoj poziciji, spojke, ne može puno napraviti ako cijela momčad ne funkcionira - skromno je rekao Niko pa nastavio:

- Posebno je lijepo igrati u svom gradu, pred brojnim članovima obitelji i prijateljima. Uh, i ne znam koliko ih je bilo na tribinama. Ostvarili smo cilj, izborili ostanak i sad bez pritiska možemo iznenaditi favorita skupine Švicarsku iduće subote.

A Poša je zaključio:

- Ponosan sam trener ponosne momčadi!

Za Hrvatsku su debitirali zagrebaš Marko Livaić, pred svojim brojnim navijačima, te braća argentinskih Hrvata Domingo i Francisco Rizzi.

Za Hrvatsku su igrali: Mau'u 5, Čorić, Biškić, Buljac, Brčić-Šušak, Perić, Svaguša 5, Rowe, Vranešević 10, Jurišić, Pavlović 7, Grčić, Perica, Buljanović 10, Plazibat, a s klupe su ušli Vlašić, Altamirano, Fišić, Majić, Livaić, Lerotić, D. Rizzi i F. Rizzi.

Tom pobjedom, uz bonus bod za četiri polaganja i istovremeno barem tri više od suparnika, Hrvatska je skočila na drugo mjesto na ljestvici!

Poredak Trophy divizije: Švicarska 12 bodova (3 utakmice), Hrvatska 11 (4), Češka 9 (4), Švedska 8 (3), Litva 4 (3), Ukrajina 0 (2).