Poraz uz bod, Hrvatska umalo preokrenula protiv Švedske

Jason je utučen, ali svi smo svjesni da on nije kriv za poraz. I ponosan sam kako su se momci srčano vratili u utakmicu, rekao je Poša

Hrvatska je ragbijaška reprezentacija u trećoj utakmici Trophy divizije europskog Kupa nacija izgubila od Švedske 22-20 (19-10). Po jakom vjetru i teškom terenu u Makarskoj, pred tisuću gledatelja, naši su imali priliku pobijediti, ali je iskusni Jason Davor Newton promašio dva pretvaranja i kazneni udarac u zadnjim minutama susreta! Vjetar je naprosto previše nosio loptu...

- Naravno da smo tužni, ali rekao sam odmah momcima, i oni su svjesni toga, da nije Jason kriv za poraz nego naše prvo poluvrijeme, kada smo načinili previše pogrešaka i darovali Šveđanima poene - rekao je izbornik Anthony Poša.

Newton je pogodio kazneni udarac u petoj minuti za 3-0, a u 25. je Kalling-Smith probio našu obranu, a Nilsson pretvorio za vodstvo gostiju 7-3. Marko Svaguša je u 33. minuti postigao prvo hrvatsko polaganje, a Newton je pretvorio za 10-7, no onda je stigla kobna završnica poluvremena. U dva zadnja napada zabili su ponovno Kalling-Smith pa Johansson, uz nevjerojatno pretvaranje Nilssona udarcem iz odskoka jer vjetar je rušio loptu sa stalka, i Švedska je na odmor otišla s 19-10.

U 45. minuti Nilsson je pogodio i kazneni udarac za 22-10 i onda je krenuo lov "kockastih". Daniel Mau'u nezaustavljivo je odnio loptu preko linije u 55. minuti za 22-15, Ivan Kordun je u 74. pronašao pukotinu i položio za 22-20, ali oba je pretvaranja, kao i kazneni udarac iz izgledne pozicije minutu kasnije Newton promašio.

- Jason je potišten, ali to je sport. Donio nam je puno pobjeda i bodova dosad, i prošle sezone donio nam je pobjedu u Litvi. Ponosan sam kako smo se srčano vratili u utakmicu i kako su mladi momci iz hrvatske lige dokazali da je ovo naš nivo, a ne Malta i Cipar. Te koliko su napredovali u ova tri tjedna, od prvog poluvremena u Češkoj do završnice današnje utakmice - dodao je Poša.

Hrvatska je ipak osvojila bonus bod zbog poraza manjeg od sedam razlike.

Igrali su: Daniel Mau’u, Martin Altamirano, Ilija Biškić, Marko Buljac, Dražen Brčić-Šušak, Marko Svaguša, Andrija Galić, Ivo Perić, Jason Newton, Nik Jurišić, Nikola Pavlović, Marko Grčić, Denis Majstorović, Matej Buljanović, Niko Vranešević, dok su na klupi počeli Stipe Brčić, Ivan Kordun, Ivan Brčić, Ante Majić, Vinko Rudić, Luka Lerotić, Filip Perica i Marin Vlajčević.

Dosadašnji rezultati Trophy divizije: Švedska - Češka 48-37, Češka - Hrvatska 48-22, Ukrajina - Litva 14-32, Švicarska - Švedska 23-12, Litva - Švicarska 17-31, Ukrajina - Hrvatska 5-41, Hrvatska - Švedska 20-22.

Poredak: Švicarska 8 bodova (2 utakmice), Švedska 8 (3), Hrvatska 6 (3), Češka 5 (2), Litva 4 (2), Ukrajina 0 (2).

Hrvatska će ugostiti Litvu 16. ožujka i gostuje u Švicarskoj 24. ožujka.