Francuska izbacila Italiju i prošla kao prva u skupini

Novi Zeland će u četvrtfinalu na pobjednika skupine B, dok Francuzi čekaju drugoplasiranog

U posljednjoj utakmici skupine A na Svjetskom prvenstvu ragbijaša domaćin Francuska i Italija u Lyonu su u međusobnom okršaju odlučivali o putniku u četvrtfinale. Talijanima je trebala pobjeda, ali Francuzi im nisu dali ni zrno šansi.

Već nakon 20-ak minuta bilo je 24-0 i sve je postalo jasno, a konačnih 60-7 (31-0) potvrda je moći Francuza, koji su nokaut fazu izborili s prvog mjesta u skupini i s nizom od sedam pobjeda (Škotska, Fidži, Australija u pripremnim susretima pa Novi Zeland, Urugvaj, Namibija i Italija na SP-u).

Damian Penaud i Yoram Moefana postigli su po dva polaganja, Louis Bielle-Biarrey, Thomas Ramos, Matthieu Jalibert i Peato Mauvaka po jedno, uz šest pretvaranja i jedan kazneni udarac Ramosa te po jedno pretvaranje i kazneni udarac Jamineta. Za Talijane je zgoditak postigao Manuel Zuliani, a pretvorio je Allan.

Konačni poredak skupine A: Francuska 18, Novi Zeland 15, Italija 10, Urugvaj 5, Namibija 0.

Italija je kao treća u skupini izborila plasman na idući SP 2027., a Francuska i Novi Zeland čekaju suparnike iz skupine B. Irska će osvojiti skupinu i izboriti megdan s All Blacksima ako pobijedi, remizira, čak i izgubi s manje od četiri poena razlike od Škotske, dok će druga završiti Južnoafrička Republika. No ako Škotska pobijedi i pritom ostavi Irce bez bonus boda, Irska će ispasti. A ako sve tri momčadi završe sa po 15 bodova, pobjednik skupine bit će ona s najboljom razlikom poena, a kao drugi će u četvrtfinale onaj tko je pobijedio međusobnu utakmicu s trećim.

Poredak: JAR 15 bodova (4 utakmice, razlika poena +117), Irska 14 (3, +122), Škotska 10 (3, +97), Tonga 0 (3), Rumunjska 0 (3).

U subotu se sastaju Wales - Gruzija (15 sati), Engleska - Samoa (17.45) te Irska - Škotska (21).