Portugal namučio Australiju, JAR još može ispasti!

Uoči posljednjega kola SP-a ragbijaša znamo samo dva četvrtfinalista: Wales i Englesku

Drama se preselila u posljednje kolo, uoči zadnjih utakmica prvoga kruga Svjetskog prvenstva ragbijaša u Francuskoj poznata su samo dva četvrtfinalista: Wales i Engleska! A nedjeljne su utakmice pokazale koliko se smanjila razlika između najvećih i onih koji im 'pušu za vratom'.

Najprije je Portugal pošteno namučio Australiju, koja je pobjedom 34-14 (24-7) zadržala teoretske šanse za četvrtfinale, ali ne ovisi o sebi nego mora navijati da Portugal iznenadi Fidži. Australci su poveli kaznenim udarcem Donaldsona u 4. minuti, ali u 12. su Pedro Bettencourt zgoditkom i Marques pretvaranjem preokrenuli na 7-3. Potom su Portugalci na deset minuta ostali s igračem manje, što je Australija iskoristila za novo vodstvo.

Richard Arnold u 19. je minuti zabio, a Donaldson pretvorio za 10-7, a u 21. je David Porecki poentirao, a Donaldson pretvorio za 17-7. Kad je u 26. minuti zabio i Angus Bell, uz još jedno pretvaranje Donaldsona, izgledalo je kao da idemo prema sigurnoj pobjedi Australaca.

U 47. je minuti Australija došla do bonus boda polaganjem Frasera McReighta za 29-7, ali od 61. do 69. minute Australci su imali dva igrača manje, a Portugal je smanjio polaganjem Rafaela Simoesa i pretvaranjem Marquesa u 70. minuti na 29-14. Marika Koroibete zabio je još jedan za Australce u 74. minuti za konačnih 34-14. Australci su tako skupinu završili porazima od Walesa i Fidžija i ako se u posljednjem kolu ne dogodi senzacionalna pobjeda Portugalaca, prvi će se put u povijesti od SP-a oprostiti u prvom krugu.

Ni branitelj naslova Južnoafrička Republika nije briljirao, niti je osigurao četvrtfinale. JAR je u Marseilleu svladao Tongu 49-18 (21-8), ali teoretski još može ispasti ako Škotska pobijedi Irsku i pritom obje reprezentacije dobiju po bonus bod i završe s boljom razlikom poena od JAR-a. Cobus Reinach, Canan Moodie, Deon Fourie, Jesse Kriel, Willie Le Roux, Marco van Staden i Kwagga Smith postigli su polaganja, četiri je pretvorio Pollard, a tri Libbok. Za Tongoance su zabili Ben Tameifuna, Fine Inisi i Patrick Pellegrini, uz jedan kazneni udarac Havilija.

SP se nastavlja u četvrtak kada Novi Zeland mora pobijediti Urugvaj kako bi izborio plasman među osam najboljih.

Skupina A: Francuska 13 bodova (3 utakmice), Novi Zeland 10 (3), Italija 10 (3), Urugvaj 5 (3), Namibija 0 (4)
Skupina B: JAR 15 (4), Irska 14 (3), Škotska 10 (3), Tonga 0 (3), Rumunjska 0 (2)
Skupina C: Wales 14 (3), Australija 11 (4), Fidži 10 (3), Gruzija 3 (3), Portugal 2 (3)
Skupina D: Engleska 14 (3), Argentina 9 (3), Japan 9 (3), Samoa 6 (3), Čile 0 (4)