Spektakularan preokret ragbijaša i povijesni uspjeh!

Hrvatska je osvojila drugo mjesto na Europskom prvenstvu Trophy divizije ragbija 7 u Zagrebu

Hrvatski su ragbijaši na prvom turniru Europskog prvenstva Trophy divizije ragbija 7 u Zagrebu osvojili drugo mjesto! Najveći je to rezultat hrvatskog ragbija u tom rangu otkako se igra ovakvim sustavom i ako nakon drugog turnira, u Budimpešti, ostane druga u poretku, Hrvatska će izboriti plasman u Championship diviziju, najviši rang europskog ragbija, gdje igraju Velika Britanija, Francuska, Italija...

Naši su ragbijaši, nakon četiri pobjede u petak i subotu, u nedjeljnom polufinalu nevjerojatnim preokretom pobijedili Mađare 26-21, nakon što je Mađarska na poluvrijeme otišla s prednošću 21-0!

- Znali smo mi i ranije okretati rezultat i igrali smo neke tijesne utakmice s Mađarima, ali nikad nismo nadoknadili 21 razlike - govorio je kapetan Nikola Pavlović.

Nažalost, baš u toj utakmici Pavlović je dobio crveni karton i tri utakmice suspenzije pa je morao preskočiti finale. U kojem je, pred tisuću gledatelja na igralištu u Lučkom, Ukrajina bila bolja i pobijedila 41-5.

- U finalu smo, nažalost, pali na osnovama ragbija 7, a i Pavlović nam je jako nedostajao jer on je čovjek koji brani prostor i hvata ispucavanja. No, momci uče i napreduju, ovo je najveći rezultat naše reprezentacije u 'sedmici' otkako se igra ovim sustavom, a Ukrajina je vrlo jaka. Teško je slaviti drugo mjesto, ali momci mogu biti ponosni. I imamo šansu ući među europsku elitu - rekao je izbornik Anthony Poša pa otkrio što je rekao igračima u poluvremenu polufinala, uoči maestralnog preokreta:

- Da idemo ispočetka i da rade ono što cijeli turnir rade odlično, da napadaju, jer u svakoj utakmici do finala zabili smo 25 i više poena. Baš su pokazali srce.

Turnir u Budimpešti je za tri tjedna, a dobra je vijest da nema težih ozljeda.

- Ne mogu reći da smo ovo očekivali, povijesni je uspjeh i zapamtit ćemo to. Uh, koliko nas je ljudi zvalo čestitati samo nakon prve tri utakmice, a kamoli dalje! Ponosan sam na suigrače i navijače, a u finalu nije išlo. Ovo mi je najveći uspjeh u reprezentativnoj karijeri, uz plasman u Trophy diviziju u ragbiju 15. A s klupskom dvostrukom krunom sa Sinjom ne bih uspoređivao, oboje je ogroman uspjeh. Ragbi 7 teže je igrati nego ragbi 15, to je jedan od najtežih sportova - dodao je Pavlović.

Pehar je u obje konkurencije osvojila Ukrajina.

Rezultati završnice - žene, polufinale: Ukrajina - Gruzija 28-10, Turska - Finska 26-5; za 3. mjesto: Finska - Gruzija 19-10; finale: Ukrajina - Turska 17-5.

Muškarci, polufinale: Hrvatska - Mađarska 26-21, Ukrajina - Švedska 26-5; za 3. mjesto: Švedska - Mađarska 22-14; finale: Ukrajina - Hrvatska 41-5.