Hrvatska brončana na prvom Europskom prvenstvu u ragbiju na snijegu

Sport koji je zaludio Rusiju polako se širi Europom i svijetom, a Rusi, koji se na ovaj način ragbijem mogu baviti cijele godine, imaju ambiciju ubaciti ga na popis zimskih olimpijskih sportova.

Hrvatska je sa svojom muškom i ženskom reprezentacijom ovog vikenda nastupila na prvom ikad održanom Europskom prvenstvu u ragbiju na snijegu te ostvarila izvrsne rezultate – seniori su stigli do brončane medalje, a seniorke u jakoj konkurenciji u polufinalu bile slabije od domaćina Rusije, a nakon toga od Rumunjske te time zauzele i dalje odlično četvrto mjesto.

Rusi su bili glavni favoriti i u muškoj konkurenciji te na kraju zasluženo osvojili zlato, dok je Hrvatska nakon trećeg mjesta u skupini, drugi dan u četvrtfinalu prvo svladala otprije dobro poznate protivnike Latvijce, da bi nakon toga u polufinalu tijesno izgubila od Rumunjske (4:3). U utakmicu za treće mjesto od samog se početka ušlo odlučno te je Hrvatska protiv Moldavije povela već u prvom napadu, nakon čega naši reprezentativci pokazuju apsolutnu nadmoć na terenu i nižu polaganje za polaganjem te do samog kraja susreta vode 8:0. Moldavci u posljednjoj sekundi postižu počasni poen, a Hrvatska se upisuje među osvajače medalja prvog Europskog prvenstva.

Ragbi na snijegu igra se po pravilima kao u svojoj ljetnoj inačici, ragbiju na pijesku te je iznimno dinamičan; pet igrača na terenu manjih dimenzija igra dva puta po pet minuta. Pravila su manje kompleksna od ragbija 15 i ragbija 7, nema skupa niti pretvaranja, a svako polaganje je jedan poen.

Pod vodstvom izbornika Tonćija Buzova, za Hrvatsku su nastupili Dino Kodžić, Ilija Biškić (C), Filip Perica, Bruno Đurović, Jan Vlašić, Boško Vučković, Antonio Stojanovski, Fran Peršić, Damir Conci, Luka Kovačić i Andrija Galić, dok je izbornik ženske reprezentacije Nikola Denić u Moskvu poveo sljedeće igračice: Petra Kušen, Patricija Pribeg, Anabela Bonačić Vicić, Dubravka Kovač, Dina Madir, Tihana Žaja, Paula Kralj, Mirna Petričević, Franćeska Pleština (C), Viktorija Žugaj, Ela Avramović i Maja Gajica.

Foto: Ruski ragbi savez

23.12.2019.