Remi s Andorom škola mladoj hrvatskoj reprezentaciji

Hrvatska reprezentacija gostovala je jučer u Andori i s protivnikom kojemu je o pobjedi ovisio ostanak u skupini, odigrala remi. Unatoč tome što Andora možda i nije previše zvučno ime, naši su domaćini za svoju najvažniju utakmicu sezone došli u punom sastavu i u reprezentaciju doveli svoje igrače iz francuske i španjolske lige te time bitno pojačali svoju momčad.

Andora je povela već u drugoj minuti susreta, zgoditkom iz kaznenog udarca, nakon čega se ne miče iz hrvatskog skor prostora te već nekoliko minuta kasnije šokira naše igrače polaganjem i pretvaranjem za 10:0. Slijedi borba na sredini terena, da bi tek krajem poluvremena  naš najmlađi igrač, osamnaestogodišnji Vinko Rudić, doveo Hrvatsku do svojih prvih poena. Jason Newton pretvara za 10:7, a naši igrači tada u posljednjim minutama preuzimaju igru te Newton u zadnjoj sekundi iz kazne izjednačava na 10:10 na poluvremenu.

Unatoč hrvatskim napadima u nastavku susreta, Andora brzom akcijom nakon auta dolazi do polaganja, a igri naše reprezentacije svježinu donosi Marin Vlajčević, koji neposredno nakon ulaska u igru, brzim prodorom izjednačava na 15:15. Andora okreće rezultat u svoju korist zgoditkom iz kazne, koji na isti način u osamdesetoj minuti ponovno izjednačava Newton. Sekundu prije sučevog posljednjeg zvižduka, Andora puca kaznu za pobjedu, no njihov igrač gađa vratnicu, rezultat ostaje 18:18, Andoru s remijem na tablici prestiže Bosna i Hercegovina, dok naš jučerašnji protivnik od sljedeće godine ispada u nižu skupinu.

„Nismo se držali dogovorenog sistema koji smo uvježbavali kroz ova tri tjedna; u cilju nam je bilo imati brz tempo i time stvoriti prednost, a ne paničariti, što nismo uspjeli. Izgubili smo dosta lopti te nismo finiširali akcije koje bi nam donijele prednost i osigurale nam pobjedu.“ – rekao nam je nakon utakmice Vinko Rudić te nastavio – „Imamo igrače koji su se vratili nakon više godine te one koji su u ovoj utakmici debitirali; ovo nam je dobra škola i prilika da se prilagodima jedni na druge, a najesen krećemo iz početka i vjerujem da kao ekipa možemo samo rasti!“

Hrvatska reprezentacija svoje će daljnje protivnike saznati u lipnju, a sljedeći ciklus Europskog kupa nacija te borba za prvo mjesto i prelazak u višu skupinu na rasporedu je krajem listopada.

Foto: Marin Bubrić

6.5.2018.