Jason Davor Newton: Veliki povratak ragbiju nakon dobivene životne bitke

- Uoči proljetnog ciklusa reprezentacije, mnoge je razveselila vijest o povratku na teren naše odlične devetke, Jasona Davora Newtona. Poslije dvije godine izbivanja s terena, Jason će nakon dobivene bitke s teškom bolesti ponovno odjenuti kockasti dres te za Hrvatsku zaigrati u utakmicama Europskog kupa nacija. - 

Jason je u ožujku 2016. primljen u bolnicu u rodnom Johannesburgu nakon teškog krvarenja u mozgu, zbog kojeg je gotovo umro, a koje je uzrokovalu pojavu duplog vida te gubitak motoričkih sposobnosti na desnoj strani tijela. Prognoze ispočetka nisu bile dobre; šanse za preživljavanje u ovakvim situacijama kreću se oko 25%. “Trebala su mi četiri mjeseca da ponovno počnem normalno hodati te još godina dana da mi se vid vrati u normalu i da uspijem trčati. S obzirom da je krvarenje bilo toliko duboko u mozgu, liječnici su se složili da je nemoguće da je došlo kao posljedica ozljede na ragbiju ili bilo kakvog vanjskog utjecaja, tako da je želja za povratkom na teren od početka postojala, no nisam bio siguran hoću li uspjeti.” – rekao nam je Jason. 

Pred hrvatskom ragbi reprezentacijom je ciklus utakmica koji će u petak 20.4. započeti u Splitu, pripremnim susretom s jakom ekipom sveučilišta Oxford, nakon čega dva vikenda zaredom slijede utakmice Europskog kupa nacija; u Zagrebu protiv Bosne i Hercegovine te gostovanje u Andori. Uz brojne napetosti u proljetnom dijelu sezone, ragbijaška javnost s najvećim je oduševljenjem primila vijest o velikom povratku oporavljenog Jasona.

“Fizički sam se u potpunosti oporavio prije godinu dana, no psihički i dalje nisam bio spreman tako da sam ispočetka samo trčao i izvodio lakše vježbe. Razmišljao sam o igranju prošli ciklus, no shvatio sam kako bi to bilo prebrzo te sam nakon utakmice s Maltom u listopadu razgovarao s izbornikom Yelavichem i istog trena počeo s teretanom i pojačanim treninzima u svojem klubu Roodepoort RC.”  

Jason priznaje kako je nestrpljiv ponovno odjenuti hrvatski dres, a nada se da će njegova priča možda inspirirati za borbu nekoga tko je u sličnoj teškoj situaciji. Veliku podršku pružiti će mu i brat Jared, koji će uz njega ove godine debitirati za Hrvatsku. “Mama nam je Hrvatica te smo oduvijek imali posebnu vezu s Hrvatskom; dolazili bismo ovdje na odmor te bismo kao i svi navijali za nogometnu reprezentaciju i provodili ljeta na moru. Mama i baka bi po cijele dane pričale hrvatski tako da ga i mi razumijemo, iako nam je nešto teže pričati.”

Za Hrvatsku je prvi put zaigrao u jesen 2013., nakon što je na odmoru u Dalmaciji u novinama vidio članak o ragbiju, a nakon toga je u kockastom dresu upisao 11 utakmica te nastup na ragbi 7 Europskom prvenstvu. “Javio sam se izborniku Yelavichu te mu poslao životopis i snimke svojih nastupa za klub. Moja prva utakmica bila je protiv Švicarske u Splitu i iako rezultat nije bio dobar, zauvijek ću pamtiti atmosferu, zastave i pjesmu nakon svakog poena te nevjerojatnu podršku s tribina” – rekao je te nastavio – “Obožavam način života i ljude u Hrvatskoj, a posebno me fascinira nacionalni ponos i zajedništvo u momčadi. Jedna od najdražih uspomena mi je utakmica protiv Latvije 2014. u kojoj smo odlučivali o ostanku u diviziji te je pobjeda bila jedina opcija. Bilo je to jedno od najgorih gostovanja, svlačionica je zapravo bila skladište, sve je bilo tijesno, gubili smo cijelo poluvrijeme, no na kraju odlučili da se nećemo predati te smo kao tim povukli svoj maksimum, došli do pobjede i izborili ostanak u skupini.” 

S obzirom na dugo izbivanje, Jason će ovaj ciklus tako biti pod posebnim povećalom, a najviše mu se vesele suigrači koji ga nisu vidjeli već više od dvije godine. - “Kada se prvi put nisam vratio, iz Hrvatske mi je nedostajalo baš sve, ali najviše od svega moji prijatelji iz reprezentacije te prijateljstva iz ragbija i ona izvan njega.”   

Foto: Berislav Rožman

14.4.2018.