Što nas čeka u 2017. godini

Nakon što smo se prošlog tjedna na Instagramu (cro.rugby) prisjetili najvažnijih događaja 2016. te vidjeli brojne lijepe trenutke koji su nas uveseljavali proteklih dvanaest mjeseci, pred nama je nova godina u kojoj jedva čekamo i nova ragbi uzbuđenja. 

Na samom početku 2016., naša U18 reprezentacija započela je pripreme za Europsko prvenstvo i nakon pripremnog turnira u Beogradu, osvojenog bez poraza i bez ijednog primljenog poena, s velikim očekivanjima otputovala na prvenstvo u Andoru. Naši juniori još jednom daju sve od sebe te i dalje neporaženi osvajaju Rugby Europe Diviziju 1 Europskog prvenstva i kući donose zlato, uz osvajanje nagrada za najbolji napad te najboljeg igrača prvenstva (Maximillian Keen). Nakon promjena Rugby Europe sustava natjecanja, naši reprezentativci ove će godine Europsko prvenstvo odigrati u Bratislavi (15.-23.4.), u skupini sa Švicarskom, Mađarskom, Srbijom, Izraelom, Moldavijom, Bugarskom te domaćinom Slovačkom. 

Jednako ponosni bili smo i na seniorsku 7s reprezentaciju, koja je u lipnju također osvojila svoju diviziju Europskog prvenstva u bugarskom Burgasu, uz naš najdraži fair play trenutak, kada je kapetan Vedran Antić svoju nagradu za najboljeg igrača turnira predao suigraču Niku Jurišiću. Hrvatska je ovim nastupom osigurala prelazak u višu diviziju, 7s Trophy, koja se u lipnju odigrava kroz dva turnira; jedan u Pragu, a drugi u Bukureštu.

Seniorska 15 reprezentacija na proljeće je završila nastup u Europskom kupu nacija za sezonu 2014-2016 te u listopadu započela novi ciklus, koji ujedno spada i pod kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Japanu 2019. U slučaju osvajanja skupine, daljnje kvalifikacije čekaju nas u svibnju i studenome, a Hrvatska je trenutno na trećem mjestu ljestvice, tako da nam je za ostanak u borbi za prvo mjesto ključna pobjeda protiv trenutno prvoplasirane Malte, u utakmici koja je na rasporedu 29.4.2017., dok vikend kasnije slijedi gostovanje na Cipru. 

Ženska reprezentacija zaključila je Europsko prvenstvo u Sarajevu na 7. mjestu, koje je nakon visokih očekivanja našim curama teško palo, no priliku za popravak tražiti će već od 24. do 26.6. u slovačkoj Bratislavi, kada su za cilj najavile osvajanje skupine i prelazak u višu diviziju. 

U klupskom ragbiju ponovno je dominirala splitska Nada, koja je u muškoj konkurenciji osvojila Prvenstvo i Kup Hrvatske, a u ženskoj 7s Prvenstvo i Kup, dok je zagrebačka Mladost u lipnju uvjerljivo došla do naslova 7s prvaka Hrvatske, a ovaj trofej vodi ih u Sankt Peterburg na Europsko klupsko prvenstvo u ragbiju 7. Na istom natjecanju, Nada je prošle godine u jakoj konkurenciji osvojila izvrsno šesto mjesto.

Uz sve navedeno, u 2016. smo gledali i brojne druge pobjede, nagrade i humanitarne akcije, našli su se tu i neki neželjeni porazi, ali svakako je najvažnija u svemu bila pozitivna atmosfera i vrijednosti našeg sporta. Ovim putem se zahvaljujemo svim sponzorima, navijačima i prijateljima ragbija na podršci te vas pozivamo da nas pratite i ove godine, kada se veselimo novim ragbi druženjima! 

4.1.2017.

Puno hvala i fotografima Berislavu Rožmanu, Marinu Bubriću i Hrvoju Čizmiću koji svojim fotografijama svaki naš događaj podignu na višu razinu.