Nakon teške bolesti, s Hrvatskom u borbu za Olimpijske igre

„Neizmjerna mi je čast igrati za ovu reprezentaciju; prvi put sam došao jer sam znao koliko Hrvatska znači mojim roditeljima i baki i djedu, a sada se vraćam jer toliko znači meni“

Hrvatska seniorska ragbi 7 reprezentacija ovog će vikenda nastupiti na Europskom prvenstvu u Zagrebu, a kao jedna od glavnih uzdanica izbornika Pose nameće se Južnoafrikanac hrvatskih korijena, odlična devetka Jason Davor Newton. Ovogodišnje Europsko prvenstvo pod posebnim je povećalom jer se u muškoj i ženskoj konkurenciji ujedno radi i o olimpijskim pretkvalifikacijama, a na dva turnira Trophy divizije, od kojih se prvi odigrava u Zagrebu, a drugi vikend kasnije u Zenici, Jason će Hrvatskoj pomoći izboriti Olimpijadu u Tokiju 2020.

Nakon dvije godine izbivanja zbog teške bolesti, prošle je godine ponovno obukao kockasti dres i od tada s reprezentacijom niže same pobjede, a kao zanimljivi statistički podatak ističe se to da Hrvatska nikada nije izgubila utakmicu petnaestice u kojoj je on igrao.

Podsjećamo, Jason je u ožujku 2016. primljen u bolnicu u rodnom Johannesburgu nakon teškog krvarenja u mozgu, zbog kojeg je gotovo umro, a koje je uzrokovalu pojavu duplog vida te gubitak motoričkih sposobnosti na desnoj strani tijela. Prognoze ispočetka nisu bile dobre; šanse za preživljavanje u ovakvim situacijama kreću se oko 25%. “Trebala su mi četiri mjeseca da ponovno počnem normalno hodati te još godina dana da mi se vid vrati u normalu i da uspijem trčati. S obzirom da je krvarenje bilo toliko duboko u mozgu, liječnici su se složili da je nemoguće da je došlo kao posljedica ozljede na ragbiju ili bilo kakvog vanjskog utjecaja, tako da je želja za povratkom na teren od početka postojala, no nisam bio siguran hoću li uspjeti.” – rekao nam je Jason.

Unatoč lošim prognozama, uspješno se vratio te je bolji nego ikada, a nakon obje pobjede u proljetnom ciklusu reprezentacije, kao i uvijek, nestrpljiv je ponovno odjenuti hrvatski dres. Posebna podrška na tribinama će biti i roditelji, otac Grant i majka Irena, koja ne propušta priliku vratiti se u domovinu. „Neizmjerna mi je čast igrati za ovu reprezentaciju; prvi put sam došao jer sam znao koliko Hrvatska znači mojim roditeljima i baki i djedu, a sada se vraćam jer toliko znači meni!“ – zaključio je na kraju.

Foto: Berislav Rožman

13.6.2019.