Nova ragbi sezona počinje Prvenstvom Hrvatske za seniore i ženskom regionalnom ragbi ligom

Utakmicom Mladosti i slovenskog prvaka Ljubljane u proširenom Prvenstvu Hrvatske u subotu u 14 sati otvaramo novu ragbi sezonu; dva sata kasnije, u drugom susretu prvog kola gledati ćemo Sinj i Zagreb. U Ljubljani će se istovremeno održati prvi turnir ženske regionalne ragbi lige, na kojemu će nastupiti i naši Mladost, Nada i Zagreb.

Iza nas je jedno od najnapetijih Prvenstava Hrvatske ikad – Mladost već nekoliko sezona lovi naslov te s trona pokušava svrgnuti „vječnog prvaka“ Nadu, a prošle im je godine pobjednički pehar izmaknuo za dlaku; nakon dvije prvenstvene pobjede nad najvećim rivalom te još jedne u finalu Kupa, Nada je kao drugoplasirana u velikom finalu napravila preokret te pobjedom 13:31 došla do svojeg 16. naslova u nizu. Istim zanimljivostima nadamo se i ove godine, a uz standardne pretendente na naslov, tu je i veliko iznenađenje posljednje dvije sezone, odlični Sinj.

Natjecanje će tako u subotu na Savi otvoriti Mladost, koja će na samom početku, ali i samo tjedan dana prije velikog derbija s Nadom, protiv jake Ljubljane imati najbolju moguću provjeru. Slovenci su prošle godine nešto slabije ušli u sezonu te imali nekoliko lošijih utakmica, no sve nakon toga odigrano je na njima standardnoj razini, što nakon odrađenih priprema očekuju i ove sezone. Nakon izbornika U18 reprezentacije Ivana Šute, klupu Mladosti preuzeti će povratnik u momčad Nik Jurišić, a cilj je isti kao i prošlih godina – konačno podignuti pehar državnog prvaka.

Sinj će se u 16 sati susresti s posljednje plasiranom momčadi prošle sezone, mladom ekipom Zagreba. Domaćin predvođen kapetanom hrvatske reprezentacije Markom Grčićem te uz reprezentativce Pavlovića, Miloša, Žigu, Jukića i Brčića, sigurno neće biti lak zadatak svojim gostima, no ostaje za vidjeti koliko su Zagrebaši napredovali od prošle godine te kako su se spremili nakon promjene trenera.

Brojne zanimljivosti čekaju nas i u ženskom ragbiju, a sezona počinje natjecanjem Regionalne lige. U Ljubljani će od 12 sati započeti prvi u seriji turnira, nakon kojeg još slijede dva u Zagrebu, jedan u organizaciji Zagreba, a drugi Mladosti, zatim Split, Sofija i na kraju Derventa. Uz hrvatske predstavnice, Mladost, Zagreb i braniteljice naslova iz Nade, u Sloveniji će sutra nastupiti i Olimpija, Sofija i Gladijatori Derventa te, izvan konkurencije, austrijski AlpTigers i Piraten Donau Wien.

Foto: Berislav Rožman

14.9.2018.