14.10.2015. // Najava četvrtfinala Rugby World Cupa

Najnapetije Svjetsko prvenstvo do sada polako ulazi u završnicu, a ovog vikenda u Londonu i Cardiffu odigravaju se četvrtfinalne utakmice.

U grupnoj fazi natjecanja svjedočili smo brojnim uzbudljivim trenucima i neočekivanim raspletima, tako da je teško prognozirati rezultate utakmica koje su pred nama ili predvidjeti nova iznenađenja. Zanimljivo je da je u svim parovima četvrfinala jedan protivnik iz južne, a jedan iz sjeverne hemisfere, tako da obožavatelji ragbija diljem svijeta čekaju rasplet kako bi vidjeli koja hemisfera će dominirati prvenstvom. 

 U subotu u 17 h susreću se Južnoafrička Republika i Wales, a u 21 h Novi Zeland i Francuska.

 Wales ima veliki broj ozlijeđenih igrača, a iako je JAR na papiru favorit, na ovom prvenstvu nisu previše uvjerljivi, dok Wales sve oduševljava te bi uz veliku podršku s tribina mogao doći do pobjede. Južnoafrikanac Bryan Habana u ovom će susretu imati priliku postati igrač sa najvećim brojem polaganja na Svjetskim prvenstvima, gdje je trenutno sa 15 polaganja izjednačio 16 godina stari rekord Novozelanđanina Jonaha Lomua. 

 Prema do sada prikazanome, Novi Zeland slovi za velikog favorita u susretu sa do sada neuvjerljivom Francuskom, no povijest je na strani Francuza, koji su u više navrata u završnicama izbacivali Novi Zeland kada se nitko tome nije nadao. Mnogi pričaju i o ponavljanju četvrtfinala iz 2007. kada je Francuska na istom stadionu iznenadila Novozelanđane i izbacila ih iz daljnjeg natjecanja. Ovaj susret ujedno je i repriza finala zadnjeg Svjetskog prvenstva, u kojem je Novi Zeland pobijedio 7 : 8.

 Prva nedjeljna utakmica susret je Irske i Argentine (14 h). U ovoj utakmici praktički nema favorita; Irska je odigrala odličnu utakmicu protiv Francuske i ako nastave istim tempom, Argentinci će imati težak posao, dok je Argentina s druge strane reprezentacija koja je u zadnjih desetak godina najviše napredovala te od ekipe koja ispada u grupnim fazama natjecanja, prerasla u reprezentaciju koja se bori rame uz rame s najvećima. 

 U drugoj utakmici dana susreću se Australija i Škotska (17 h), što je ujedno i utakmica u kojoj se očekuje najmanja neizvjesnost. Australija je ovdje apsolutni favorit te bi prolaz Škotske bio senzacija.