11.10.2015. // Rugby World Cup

Nedjeljnim utakmicama kompletirana je grupna faza natjecanja na Svjetskom prvenstvu.

Ovo prvenstvo puno je iznenađenja, a posebno se izdvaja pobjeda Japana nad Južnoafričkom Republikom, kao najveće iznenađenje u povijesti Svjetskih prvenstava i po prvi puta ispadanje domaćina već u grupnoj fazi i to Engleza, koji su bili među favoritima za osvajanje Webb Ellis trofeja.

Primjećuje se velika izjednačenost reprezentacija te smanjena razlika između „velikih“ i „malih“ ragbi nacija. Među zanimljivostima ovog prvenstva je i gledanost od 1,9 milijuna već u grupnoj fazi, uz prosjek od 50.000 gledatelja po utakmici te postignutih 1982 poena, od čega 227 polaganja.

Ovog vikenda odigrano je nekoliko utakmica u kojima se izravno odlučivalo o poretku u skupinama pa je tako Australija za prvo mjesto skupine A pobijedila Wales rezultatom 15:6, dok je u skupini D u istoj situaciji Irska deklasirala Francuze i poslala ih na All Blackse u četvrtfinalu, što će biti repriza četvrtfinala iz 1999. kada su Francuzi na istom stadionu neočekivano izbacili favorizirane Novozelanđane iz borbe za naslov prvaka.

Parovi četvrtfinala su Južnoafrička Republika i Wales, Irska i Argentina, Australija i Škotska te već spomenuti Novi Zeland i Francuska. Prema do sada viđenome, teško je predvidjeti tko će proći u polufinale, ali u svakom slučaju nas čeka uzbudljiva završnica prvenstva.