2018 | Velika finala Prvenstva i Kupa, Europski kup nacija i čak tri Europska prvenstva na domaćem terenu!

Nakon što smo se na Instagramu prisjetili najdražih trenutaka u 2017. godini te vidjeli brojne događaje koji su nam uljepšali protekle mjesece, sada s još većim nestrpljenjem čekamo kraj zimske pauze i početak nove sezone; ovog proljeća pred nama je više napetosti nego ikad!

Sezona počinje Regionalnom ligom u kojoj, uz Ljubljanu i Čelik iz Zenice, ove godine nastupaju i tri hrvatske momčadi; prošlogodišnji prvak Nada, drugoplasirana Dalmacija, sastavljena od igrača Sinja i Makarske te, nakon dvije godine pauze, igrači zagrebačkih klubova okupljeni u ekipi Zagrebačkog ragbi saveza

Nakon senzacionalnog jesenskog dijela, u kojem je Mladost i u Prvenstvu i u Kupu Hrvatske srušila dominaciju Nade te upisala tri pobjede u nizu nad velikim protivnikom, iznenađenje Sinj s druge strane pobijedio Mladost na njihovom terenu na Savi, a sva tri kluba bila u izravnoj borbi za finale Prvenstva sve do posljednjeg kola, u travnju nas konačno očekuju i velike završnice oba natjecanja. 

Sve ovo uvertira je u brojne međunarodne događaje koje ćemo ove godine gledati na domaćem terenu; reprezentativni ciklus počinje u Splitu, tradicionalnom pripremnom utakmicom protiv Oxforda, jedne od najboljih amaterskih momčadi svijeta, nakon čega nas u sklopu Europskog kupa nacija prvo u Zagrebu očekuje Bosna i Hercegovina, a vikend iza toga slijedi i gostovanje u Andori.

Paralelno s utakmicama Europskog kupa nacija, u Zagrebu će se održati i U18 Europsko prvenstvo konferencije 1. U proteklom ciklusu seniorske reprezentacije debitirala su čak četiri zlatna juniora iz Andore; odlične partije u hrvatskom dresu pružili su Šimun Krmek, Domagoj Plazibat, Vinko Rudić i Grgo Vuletić, tako da nas posebno veseli vidjeti kako će se na domaćem terenu pokazati i neke nove buduće zvijezde hrvatskog ragbija. Od 21. do 29. travnja na stadionima Stjepan Spajić i Savica, uz Hrvatsku će nastupiti mladi igrači iz Srbije, Mađarske, Izraela, Slovačke, Moldavije, Bugarske i Austrije. 

Slijedi kratka pauza od međunarodnih aktivnosti, u kojoj će seniorke i seniori odigrati ragbi 7 Prvenstvo Hrvatske, a već početkom lipnja počinje najočekivaniji događaj sezone; nakon Zagreb 7s turnira 2015. godine, Hrvatska je ponovno dobila povjerenje za organizaciju Europskog prvenstva za žene i muškarce. Na stadionu Stjepan Spajić na Sigetu još jednom će se okupiti 24 europske reprezentacije - seniorima je zagrebački turnir prvi od dva unutar European Sevens Trophy serije, koja je druga jakosna skupina, odmah iza vodećih europskih sila, dok će seniorke, nakon prošlogodišnjeg odličnog nastupa u Slovačkoj, gdje su zbog sistema natjecanja sa samo jednim nesretnim porazom na cijelom turniru osvojile peto mjesto, u Zagrebu nastupiti u Konferenciji 1.  

Pred nama je svakako uzbudljiv prvi dio godine, a ništa manje napetosti ne očekujemo i najesen; ostanite uz nas!

Foto: Berislav Rožman, Marin Bubrić, Hrvoje Čizmić

11.1.2017.