21.10.2015. // Polufinale Svjetskog prvenstva

Svjetsko prvenstvo polako ulazi u samu završnicu, a ovog vikenda na rasporedu su polufinalne utakmice.

Zanimljivost ovog polufinala je da će po prvi puta u povijesti sva četiri polufinalista biti iz južne hemisfere, a samim time i svjetski prvak, što će se dogoditi sedmi puta, od ukupno osam održanih prvenstava. Iz sjeverne hemisfere do sada je to pošlo za rukom samo Engleskoj 2003. 

U prvoj polufinalnoj utakmici susreću se dvije najdominantnije reprezentacije u povijesti, Južnoafrička Republika i Novi Zeland. All Blacksi su u polufinale ušli deklasiravši Francusku visokom razlikom, dok je Južnoafrička Republika nešto teže od očekivanog pobijedila Wales. U posljednjih 12 međusobnih susreta, Novi Zeland ima 10 pobjeda i svakako je favorit, međutim, Južnoafrička Republika je pobijedila u dvije od tri posljednje utakmice na svjetskim prvenstvima te je trenutno, nakon šokantnog poraza od Japana, u rastućoj formi. U slučaju pobjede, Novozelanđani u finalu imaju priliku postati prva reprezentacija sa dva uzastopna svjetska naslova. 

Drugo polufinale odigrati će u nedjelju Argentina i Australija. Argentina je u polufinale ušla pobjedom nad Irskom, prvakom Kupa šest nacija, dok se Australija jedva provukla i tek u posljednjoj minuti iz kaznenog udarca uspjela svladati Škotsku. Iako su Australci na papiru i dalje favoriti, Argentina je u jako dobroj formi te se popela na četvrto mjesto World Rugby ljestvice, tako da je teško predvidjeti koja će od ovih reprezentacija ući u finale. Zanimljivo je kako je Argentini ovo prvo polufinale na svjetskim prvenstvima.