19.10.2015. // Četvrfinala Rugby World Cupa

Ovog vikenda na Svjetskom prvenstvu u Engleskoj odigrana su četvrfinala, a nakon napetih utakmica, u polufinale su prošle Južnoafrička Republika, Novi Zeland, Argentina i Australija. Ovo će ujedno biti i sedmi put od ukupno osam održanih prvenstava da će svjetski prvak biti iz južne hemisfere, ali i prvi puta da su sva četiri polufinalista s južne polutke.

U prvoj subotnjoj utakmici susrele su se Južnoafrička Republika i Wales. Iako je Južnoafrička Republika slovila za velikog favorita, Wales je pružao dobar otpor te su ga samo minute dijelile od prolaska u polufinale. JAR je susret otvorio laganim vodstvom sve do 18. minute, kada Wales postiže svoje prvo polaganje i prelazi u vodstvo 9:10. Nakon toga se vodeća momčad konstantno izmjenjuje, da bi u 75. minuti Južnoafrička Republika postigla polaganje te se odvojila na konačnih 23:19.

U utakmici u kojoj su mnogi očekivali da bi Francuska opet mogla iznenaditi All Blackse i ponoviti povijest, dogodilo se upravo suprotno. Novi Zeland je od prve minute pokazao dominaciju i kroz cijeli susret samo povećavao svoju prednost te na kraju deklasirao Francuze nanijevši im sa 62:13 povijesni poraz na svjetskim prvenstvima. 

Još jedan zanimljivi susret gledali smo u nedjelju. Iako se to ne može zaključiti prema krajnjem rezultatu, utakmica je bila izjednačena i neizvjesna. Argentina je odlično otvorila i već u 22. minuti imala prednost 3:20 te je sve upućivalo na to da će Irci doživjeti istu katastrofu kao i Francuzi protiv Novog Zelanda, no krajem prvog poluvremena Irska se budi i postepeno dostiže prednost Argentinaca te u 53. minuti dolazi do 20:23. Nekoliko minuta kasnije Irci imaju još jednu priliku za izjednačenje, no do tada precizni Murray promašuje gol i priliku za izjednačenje, što Argentina koristi, povećava svoje vodstvo te privodi utakmicu kraju s konačnih 43:20.

U susretu za koji se prognoziralo da će biti najmanje neizvjestan te da će Australija s lakoćom pobijediti Škotsku, pokazalo se upravo suprotno. Bila je to najnapetija utakmica četvrtfinala, u kojoj je Australija pokazala nadmoć samo u prvih desetak minuta, no ubrzo potom Škoti proigravaju te odličnom igrom do 20. minute vode 5:13. Nakon toga Škotska konstantno drži laganu prednost te se na poluvrijeme odlazi s 15:16. U nastavku susreta neizvjesnost se nastavlja. Australci ponovno bolje počinju, a Škoti love prednost da bi u 75. minuti poveli 32:34. I kada se već očekivalo da će doći do velikog iznenađenja i prolaza Škota, u zadnjom minuti dosuđen je kazneni udarac za Australiju koji uspješno pretvara Foley i vodi Australce u polufinale rezultatom 35:34.

RASPORED POLUFINALNIH UTAKMICA:

Subota, 24.10.2015. // Južnoafrička Republika : Novi Zeland // 17h

Nedjelja, 25.10.2015. // Argentina : Australija // 17h