7s reprezentacija desetkovana ozljedama prvu fazu Europskog prvenstva završila sedma

Hrvatska 7s reprezentacija danas se vratila iz češke Ostrave, gdje je ovog vikenda odigran prvi turnir Rugby Europe Trophy Europskog prvenstva. Naši reprezentativci u Češku su otputovali desetkovani brojnim ozljedama, a uz sve, nekolicina standardnih igrača nije bila u mogućnosti sudjelovati na pripremama zbog studentskih i poslovnih obaveza, tako da je veliki teret pao i na leđa petorice debitanata u sastavu Hrvatske, koji su pokazali da su itekako željni uspjeha i dobre igre te dali sve od sebe da se dokažu izborniku i suigračima.

Oslabljena Hrvatska tako se u grupnoj fazi natjecanja još pokušavala uigrati te prvi susret, unatoč dobroj igri, pomalo nesretno izgubila od Ukrajine rezultatom 26:10. Slijedi visoki poraz od Izraela 33:0, a u trećoj utakmici dana, Hrvatska protiv Danske konačno uspijeva povezati svoje redove te pobjedom 22:19 osigurava prolazak u četvrtfinale.

Drugi dan natjecanja donosi nam još jedan susret s Ukrajinom u borbi za polufinale; tijekom prvog dana još nekoliko igrača je zadobilo manje ozljede zbog kojih nisu bili u mogućnosti nastaviti igrati, no bez obzira na to, kako turnir odmiče, Hrvatska igra sve bolje. Ukrajinci su ipak prejaki te unatoč nekim našim prilikama, napeta utakmica završava 19:12 u korist Ukrajine. Slijedi razigravanje za pozicije od 5. do 8. mjesta, gdje Hrvatska prvo gubi od Cipra 14:29, a nakon toga, osvaja 7. mjesto pobjedom na Latvijom 19:7. Važno je spomenuti i da je Hrvatska prošle godine osvojila svoju diviziju Europskog prvenstva, tako da je uspjeh veći s obzirom da se sada nalazimo u grupi iznad, sa puno jačim ekipama nego do sada.

Našoj reprezentaciji sada ostaje dva tjedna za saniranje ozljeda i što bolju pripremu za nastavak prvenstva jer druga faza slijedi već 17. i 18. lipnja u Bukureštu: „S obzirom na okolnosti, u globalu možemo biti zadovoljni rezultatom, koji je, unatoč brojnim ozljedama, uz malo sportske sreće mogao biti i bolji. Čestitam petorici novih igrača na odličnoj igri i požrtvovnosti, a sada se idemo što bolje pripremiti za Rumunjsku, gdje je cilj što bolji rezultat!“ – rekao je jedan od najboljih pojedinaca u redovima Hrvatske, Marko Grčić, dok je izbornik Vlado Ursić dodao da se očekuje povratak dijela igrača kojih nije bilo u Češkoj kako bismo konačno bili u punom sastavu. „Cilj je i dalje isti kao što smo postavili na početku; plasirati se u prvih osam i na ovom turniru, što nam osigurava isti rezultat i ukupno te ostanak u istoj jakosnoj skupini. Utakmica s Ukrajinom u Ostravi je bila odlučujuća te smo nažalost ostali bez polufinala, a uz dobre pripreme i u punom sastavu, polufinale bi u Rumunjskoj bilo odličan uspjeh.“ – zaključio je na kraju izbornik.  

Hrvatska je u Češkoj igrala u sljedećem sastavu: Marko Grčić (Sinj), Ilija Biškić (Mladost), Dario Oxenham (Mladost), Antonio Ivanković (Mladost), Nikola Pavlović (Sinj), Mario Efendić (Sinj), Nik Jurišić (C) (Mladost), Jan Vlašić (Mladost), Fran Peršić (Mladost), Antonio Stojanovski (Novi Zagreb) i Luka Lerotić (Nada). 

5.6.2017.